TOP termékek
Termékajánló
Összehasonlítás
Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Pénznem váltás
Fizetési megoldás
Látogató számláló
0
0
8
6
4
4
8

Január

A hideg téli napok a legmegfelelőbb időszak arra, hogy a kertben áttegyék a nagy mennyiségű komposztot és istállótrágyát vagy ásványi műtrágyát használjonak. A rózsákat rendszeresen kell ellenőrizni, hogy védettek-e a hidegtől és jó állapotban vannak-e.

Amennyiben nagy mennyiségű hó esett, a tűlevelű növényekrőé, a többi díszbozótról és a kisebb fákról le kell rázni a hóterhet. A pincében őrzött nyári növényeket (muskátlik, fuksziák és függő virágok) időnként öntözni kell. Szintén, a kis hordókban tartott növényeket is időnként öntözni kell (babárrózsák, mirutszfélék, aukubák).

Február

Egyes díszbokorfajták már februárban is metszhetők. Ez leginkább a rododendronokra, kaméliákra, hortenziákra, magnóliákra és a bazsarózsafélékre vonatkozik. Óvatosnak kell lenni és csak a száraz, törött, sérült és felesleges ágakat kell eltávolítani.

A hósszú ideig metszetlenül és gondozatlanul álló díszbokrok kétévi metszéssel tehetők jobb állapotba.Az első év során, már a tél végén, amikor a hőmérséklet fagypont alatti, az alapokig kell metszeni a régi és szabálytalanul kinőlt hajtások felét, valamint a vékony ágacskákat is. A következő télen a megmaradt régi hajtásokat kell megmetszeni.

Március

Az útmenti gazt gyomírtóval kell kezelni. A hónap másik felében a rózsákat körül kell ásni vagy le kell gombolyítani és szabályosan meg kell metszeni őket. A díszfákat és díszbokrokat, amelyeket nem sikerült megmetszeni a megelőző hónapban, mielőbb meg kell metszeni. Mindenkinek, aki gyógynövényeket gyűjt ben, munkába kell kezdenie, az óra nekik üt. A tölgyfazuzmó és a martilapu ideje van...

Április

Eljött a nyári virágok (begóniák, bársonyvirágok, petúniák, muskátlik és egyebek) virágágyba, erkélyágyba és egyéb edényekbe való ültetésének ideje. Úgyszintén a hagymafélék, dáliák, kardvirágok, nősziromfélék és gumós begóniák ültetésének ideje. Az ültetéshez kész altalajt vagy friss talajt kell használni, amelyben nem találhatók kórokozók és kártevők, illetve elvégezték a vegyi- és hőfertőtlenítést.

Április folyamán a sövényeket, díszbokrokat és díszfákat ültetik. Új gyepszőnyegek alakíthatók ki, a meglévőket pedig levegőztetik, trágyázzák és kaszálják. A meglévő többéves növényzetet trágyázzák, gaztalanítani is kell és szükség szerint öntözni is. Eljön a csigák elleni harc kezdetének ideje.

Amennyiben szükséges, át kell ültetni a szobanövényeket. A szakemberek azt ajánlják, hogy a füvet április második felében vessék el, természetesen a feltétel az, hogy a talaj ne legyen túlságosan hideg és nedves. A vetés napjának száraz és szélmentes napot kell kiválasztani. 40-től 60 gramm vetőmag ajánlott négyzetméterenként. A vetés után kötelező a vetés területének simítása és öntözése. A régi gyepszőnyegeket először kell lenyírni, megöntözni és trágyázni.

Május

A gyepszőnyeg ápolásának külön figyelmet kell szentelni május folyamán. A heti egyszeri fűnyírást májusban kell elkezdeni. Amennyiben szükséges, a nyár közeledtével csökkenteni kell a nyírás magasságát a nyári szintre.

Az összes időszak közül, ez a legmegfelelőbb a hormonos gyomírtók alkalmazására (Velox, Lodin), a széleslevelű fűgaz fajták letiporásához. Amennyiben szárazság van vagy az várható, a gyepszőnyeget permetezővel harmatöntözni kell, levéltrágyázás mellett. Ideje van a kerti növények körülásására is.

Amennyiben az idő meleg és csapadékmentes, el kell kezdeni az öntözést. Eljön a nyári virágok vetésének határideje is, mert többé nem áll fenn fagyveszély. A rózsákon el kell metszeni a kiütő hajtásokat, az ugyanabban az évben elültetett bokrokat és fákat pedig öntözni kell. Amennyiben gyógynövényeket gyűjtenek, bőségesen van belőlük. Májusban kell szedni a következő növényeket: tölgyfazuzmó, martilapu, galagonya, ibolya, kankalin, bazsarózsa, útifű, beléndek, gyöngyvirág, kamilla, csalán, citromfű, kakukkfű, hárs, zsurló, zsálya...

Június

Júniusban, a tavasz és a nyár közötti évszakváltás során, bekövetkezik a virágváltás is a kertben. Egyidőben, amikor a bazsarózsák, a rózsák és a szezonális virágok többsége kezd virágozni, le kell metszeni a dísznövények túlvirágzott virágai, ki kell szedni a gumókat és a kétévi virágokat. A pipacsokat vagy tulipánokat, sáfrányokat, nárciszokat, jácintokat, hóvirágokat és az egyéb kora tavasszal virágzó hagymagumós fajtákat nem kötelező minden évben kivenni a földből.

Háromtól öt évig ugyanazon a helyen maradhatnak és az említett idő alatt széles hagymagumót alakíthatnak ki, amely új virágot ad. Az időszak után akkor kell kivenni a gumót, ha a föld feletti részek elhervadnak, megsárgulnak és száradni kezdenek. Az első rózsavirágok megjelenésével kezdődik a nyári metszésük. A túlvirágzott, két levélpáros virágok rendszeres eltávolításából áll össze. A vágásnak háromtól öt miliméterrel a bimbó felett kell lennie. A sokvirágú rózsákról, amelyeknek a virágjai csoportosan, fürtökben vannak elhelyezve, a virágzás után az összes kikelő virágot el kell távolítani. Folytatódik a gyepszőnyeg ápolása, táplálása, és szükség szerint a gaznövények irtása, valamint az öntözés és a rendszeres kaszálás

Július

Július folyamán ajánlott a kertágyások körülásása, mert az öntözéstől és a nyári esőzéstől kéreg alakulhat ki, amit el kell távolítani, hogy biztosítva legyen a levegő hozzáférése a talajhoz. Ez az a hónap, amelyet a legmegfelelőbbnek találnak a díszbozótok ültetéséhez. A tavasszal elültetett dísznövényeket, kissé körül kell vágni, hogy egyensúly alakuljon ki a földalatti és földfeletti rész között.

Augusztus

A tűlevelűek metszése augusztus folyamán ajánlott. Nem kell egyenesen metszeni azokat, hanem enyhén srégan, felfelé, hogy az alsó része ne maradjon csupasz. A tűlevelűek összes fajtája ültethető és átültethető, ha jól kifejlett gyökerű, fiatal egyedekről van szó. Az ültetés után a növényeket jól össze kell szorítani és rendszeresen öntözni kell.

Szeptember

A hónap végén a többéves virágágyásokból el kell távolítani a kivirágoztt nyári virágokat. A hónap elején a kétéves tavaszi virágokat kell elültetni. Ha azt kívánjuk, hogy a tűlevelű növényeink túléljék a telet, akkor folyamatosan öntözni kell azokat, a csapadékmennyiségtől függetlenül.

Október

Az első őszi napok nyomot hagynak a kertben is. A növények többsége túl van a virágzáson, a lelvelek a fákon és a bokrokon pedig sárgulni kezdenek. Ezt az időszakot számos olyan kerti munkára kell kihasználni, amely előkészíti a növényeket a téli nyugalmukra.

Az egész hónap folyamán a sáfrány, a jácint, a nárcisz, a tulipán, a hóvirág és a szellőrózsa hagymagumóit kell ültetni. Az említett növények egyenkénti ültetését kerülni kell, hiszen a legszebb benyomást a meghatározott fajok nagyobb csoportban történő ültetésével vagy azok kombinálásával kapjuk.

A hagymagumókat nyomban az ültetésük után kell megöntözni, hiszen ily módon segíthető elő a gyökér fejlődése és formálódása. Az öntözést abban az esetben kell folytatni, ha az ősz száraz. Október a legmegfelelőbb időszak a fák és a bokrok ültetéséhez és átültetéséhez. Ugyancsak ez a helyzet a rózsákkal is.

Ez az utolsó hónap, amelyben a gyepszőnyeget rendszeresen kaszálni kell - minden tíz napban. Le kell állni a begónia hagymagumóinak az öntözésével, hogy a növények nyugalmi állapotba legyenek küldve. A nedvesség hiánya miatt a levelek elszáradnak és a hónap végén a gumók kiszedhetők a földből.

November

A megelőző hónap során kiszedett hagymagumókat és kardvirágokat teljesen le kell szárítani, ezt követően pedig csak az egészséges és sértetlen darabokat kell száraz, hidegtől védett helyen tárolni. Ha földben telelnek, a nárcisz, a tulipánok és a jácintok hagymagumóit kell letakarni, hogy ne haljonak el. Amennyiben a tavasz során új gyepszőnyeget szándékoznak kialakítani, novemberben elő kell készíteni a talajt.

Ahogy a levelek lehullanak, körül kell ásni a díszbokrokat, a hónap végén pedig körülmetszhetők is. Az érzékeny növényeket szalmával, vagy ágakkal kell körültekerni, hogy védve legyenek a hidegtől. November a legmegfelelőbb időszak a díszvirágok és díszbokrok ültetésére és átültetésére.

December

A kerti növények többsége nyugalmi állapotban van a hideg miatt, de a virágok kedvelőinek decemberben is van dolguk. Száraz időben, folytatható a bokrok ritkítása és fiatalítása. Az örökzöld és tűlevelű növényeknek nem felel meg a száraz tél, ezért a nedvességhiányt öntözéssel ajánlatos pótolni. Ez különösen az ősz során elültetett palántákra vonatkozik.

A gyepszőnyeg ápolása a téli hónapokban sem felejthető el. Ez mindenekelőtt a trágyázásra vonatkozik, hiszen annak ilyenkor rendkívüli jelentősége van a szálak szaporodására. A trágyázáshoz kalcium ammónium nitrátot kell szerezni, amelyet egyeneltesen kell szétönteni az egész területen. Négyzetméterenként maximum 30 gramm ilyen műtrágyxa szükséges.

A levélhullás időszaka alkalmas a bokrok fametszeteinek vágására. Ezeket el kell vágni az egyévi vagy kétévi növényektől és trapéz alakban a homokba kell aprítani őket. Tavaszig maradnak itt, amikor az állandó helyükre ültethetők a kertben.

Webáruház készítés